12 Eylül 2014 Cuma

GÖKTEN ÜÇ ELMA DÜŞMÜŞ

Apple nihayet yeni telefonunu ve bu telefonla entegre akıllı saatini ve Apple Pay adını verdiği kendince yeni ödeme sistemini tanıttı. Piyasaya bomba gibi düşmesi beklenen tanıtım, maalesef birçoklarını hayal kırıklığına uğrattı.

Anlaşılan Steve Jobs, gelirken getirdiği vizyon ve yenilikçilik ruhunu giderken yanında götürmüştü. Tim Cook bu lansmanda inovasyon olarak adlandırılabilecek herhangi bir yenilik gösteremedi. Gördüğümüz sadece daha iyi bir telefon, daha iyi bir dijital saat ve belki biraz daha iyi bir ödeme sistemiydi. Tim Cook, şirketi Jobs’un gölgesinden kurtarmak ve Apple’ın onsuz da başarılı olabileceğini göstermek istiyor gibiydi. Yeni ürünlere verilen isimlerde de bunu görebiliyoruz. iPod, iPhone, iPad, iMac, iTunes ile artık çok önemli bir marka haline gelen “i-” konsepti yerine şirket ismini ve logosunu ön plana çıkaran Apple Watch ve Apple Pay isimlerini seçmesi bunun bir göstergesiydi. Halbuki bütün piyasa yeni ürünlere iWatch ve iPay/iWallet denmesini bekliyordu.

Yeni telefon ve saat teknoloji meraklılarının mutlaka ilgisini çekecektir. Samsung ve Sony gibi markaların peşinden kocaman ekranlı bir telefon yapan Apple, bunları satın alacak ve hatta kendi başına bir işe yaramayan dijital bir saate o kadar para vermek isteyecek birilerini de mutlaka bulacaktır. Buna kimsenin diyecek birşeyi de yoktur. Beni asıl ilgilendiren Apple Pay.

Apple Pay, anladığımız kadarıyla güvenlik ve kişisel bilgilerin korunması konularında gelişmiş bir cüzdan uygulamasıdır. Kart bilgisini telefonda veya Apple sunucularında tutmaması,  Apple’ın alışverişle ilgili bilgileri saklamaması (onlar öyle söylüyor ama in-app satın alımlarda bunu nasıl sağlayacaklar meraktayım) bu konularda hassas insanlar açısından önemli artılardır. Telefonun kaybolması halinde devreye giren koruma tedbirleri de insanları rahatlatabilir. Bu konuda tabi henüz yanıtlanmamış epey soru var. Muhtemelen bazılarının cevabını kendileri de henüz bilmiyordur.

Tarif edildiği kadarıyla kullanıcı açısından sistem şöyle işleyecek: Kartımızın resmini çekerek kart bilgilerini Passbook uygulamasına yükleyeceğiz, sonra POS cihazı uygun bir markete gideceğiz, telefonu POS cihazına tutacağız ve parmağımızı telefonun parmak izi tarayan alanına yerleştirip ses gelene kadar bekleyeceğiz. Böylece kasada cebimizden cüzdanımızı çıkarma zahmetinden kurtulacağız. Ayrıca istersek Apple saatini kullanarak da ödeme yapacağız. Saatimiz varsa iPhone5 ve türevleriyle de Apple Pay kullanabileceğiz, ama bu sefer telefondaki parmak izi doğrulamasını kullanmamış olacağız. Gerçi kullanacağız, yapacağız diyoruz da sistemin Türkiye’ye ne zaman geleceğini, ürünün ömrünün buna yetip yetmeyeceğini bilmiyoruz.

Bu kadar kolaylık ve güvenlik kulağa hoş geliyor açıkçası. Fakat Apple Pay gibi bir cüzdan uygulaması kullanıyor olsanız da fiziki cüzdanınızı evde bırakmanız tavsiye edilmez, çünkü telefonunuzun bataryası bitebilir veya bulunduğunuz yerde internet bağlantısı olmayabilir. Bu tür durumlar için yine bir kredi kartı ve hatta bir miktar nakit taşımak gerekecek, ama taşıdığınız kart sayısını azaltarak cüzdanınızı hafifletmekte işe yarayacaktır.

Ben bir tüketici olarak yüzyüze alışverişte kart kullanımı yerine yeni bir alternatife ihtiyaç duymuyorum. Kart kullanmayı da seviyorum ve yeterince güvenli ve kolay buluyorum. Asıl ihtiyacım internetten alışverişte kart bilgilerimi koruyarak güvenli alış veriş yapmak. Bunu da Türkiye’de BKM Express ile yapabiliyorum. BKM Express yaygınlaştıkça o tarafta da başka bir alternatife ihtiyacımın olmayacağını düşünüyorum. Apple Pay uygulamasının da, nasıl diyorlar “ödemeler ekosistemi” içinde kendi müşteri kitlesini oluşturmasını bekleyeceğiz.

Esasen sistemin yaygınlaşması bankaların ve kart şirketlerinin sisteme dahil olmaları, satış noktalarının POS cihazlarını uyumlu hale getirmeleri ve iPhone/iPad için uygulama geliştiren şirketlerin uygulamalarını Apple Pay kullanmak üzere güncellemeleri gibi çok sayıda hayati dış faktöre bağlı. Ayrıca cihazların yüksek fiyatları sebebiyle insanların sadece Apple Pay kullanmak için Apple ürünlerine yönelmelerini de kimse beklemiyor. Fakat mevcut Apple hayranları tarafından kullanılacağı kuşkusuz. Ama bu grubun sayısının ödemeler dünyasını alt üst edecek seviyelere ulaşması şu an için mümkün görünmüyor. Google Wallet ile başarısızlık yaşayan Android dünyasının yeni hamlesini merakla bekliyor olacağız.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder